CELEBRACIÓ A LA OCATT DEL DIA NACIONAL DEL DONANT. “La donació és l’acte de més generositat que podem fer en aquesta vida”

L’Organització Catalana de Transplantaments celebra el Dia del donant d’òrgans i teixits

 Els trasplantaments d’òrgans augmenten un 7% a Catalunya aquest 2014

 El conseller de Salut, Boi Ruiz, va inaugurar l’acte de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) amb motiu del Dia Estatal del donant d’òrgans i teixits. En la seva intervenció el conseller va manifestar que “Catalunya és capdavantera en trasplantaments gràcies a la generositat dels donants i les seves famílies, la col·laboració de les associacions de pacients, i la tasca dels professionals i institucions que intervenen en el procés”.

El conseller va agrair als donants i a les seves famílies que, en un moment tan difícil, prenguin la decisió de donar una part d’un mateix per donar vida a altres persones.

 Durant l’acte celebrat al CaixaForum, el director de l’OCATT, Jaume Tort, va presentat noves iniciatives per “millorar la donació de cadàver, tot i que Catalunya té una de les taxes més altes del món en trasplantaments”.

Aquestes estratègies es basen en augmentar el número de centres autoritzats per a la detecció d’òrgans i teixits, obtenir donants en centres no autoritzats i hospitals petits amb el suport dels centres trasplantadors i estendre el programa de donació en asistòlia a més centres.

Des de l’1 de gener fins el 15 de maig d’enguany, 91 donants cadàver i 58 donants de viu han permès realitzar 345 trasplantaments a Catalunya, un 7% més que durant el mateix període de l’any anterior. D’aquests 226 han estat renals, 65 de fetge, 20 de cor, 26 de pulmó i 8 de pàncrees.

 El director de l’OCATT també va agrair a tots els que participen a la cadena que s’activa cada vegada que hi ha un donant, i que pot mobilitzar fins a 100 persones entre professionals hospitalaris i extrahospitalaris, jutges, forenses, aeroports, companyies aèries, SEM, bancs de teixits, etc. Durant l’acte també va intervenir la professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Begoña Román, que ha explicat que la donació és un acte voluntari, altruista i molt meritori, i que per això mereix un reconeixement social.

Per altra banda, el president de la Societat Catalana de Trasplantaments, Josep Mª Campistol, volgué donar les gràcies als donants, especialment als donants cadàver i als seus familiars.

Tanmateix va intervenir la coordinadora mèdica dels programes de donació i trasplantaments de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, Teresa Pont, que va destacar que la seva experiència professional li ha ensenyat que “encara que ho haguem perdut tot, som capaços de pensar en l’altre”.

En aquest sentit es va presentar la vivència de la mare d’una donant, la Maria Pera Benet. El seu testimoni va emocionar els assistents. La Maria va destacar que, si hagués dit que no a la donació, tota la vida li hauria sabut greu.

La cloenda de l’acte va ser a càrrec  la directora general de Regulació i Ordenació Sanitàries, Roser Vallès, explicant que gairebé cada dia hi ha una donació en un hospital català, i que tots tenim la capacitat de decidir si volem o no ser donants, però ho hem de dir. També ha demanat ajuda als mitjans de comunicació, perquè ajudin a les administracions i als professionals a reforçar la imatge de la donació. “Cal augmentar el nombre de donants perquè hi ha gent que ho necessita i ho està esperant” ha conclòs.

foto dia donant 2014

Quant a ALCER Barcelona
Asociación para la lucha contra las enfermedades del riñón

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: