Insuficiència renal crònica
· Què són els ronyons?
Els ronyons són òrgans amb forma de mongeta que es troben en la part superior del abdomen.
• Com funcionen els ronyons?
Els ronyons reben sang del organisme a través de les arteries renals. Ells s’encarreguen de netejar la sang i la retornen al organisme mitjançant les venes arterials.
• Funcions del ronyons
Els ronyons són els encarregats de produir orina amb la que netejar la sang de rebuigs, i regular la quantitat d’aigua en el cos.
També ajuden al control de la pressió arterial, de la vitamina D i del metabolisme del calci i del fòsfor.
A més són els encarregats de produir eritropoyetina, necessària per a la formació dels glòbuls vermells.
• Què es la insuficiència renal?
Parlem d’insuficiència renal quan els ronyons no realitzen completament les seves funcions. Això porta a que s’acumuli en el cos aigua i substàncies de rebuig, fet que provoca malestar. Quan els ronyons realitzen la seva funció a menys del 10 – 20% de la seva capacitat, resulten insuficients per a netejar la sang.
La insuficiència renal aguda es reversible, acostuma a ser temporal i apareix ràpidament.
La insuficiència renal crònica apareix de forma gradual, no es reversible, sinó progressiva i permanent. Un dels principals problemes en la seva detecció es que no mostra símptomes fins a estadis molt avançats. Es per això que són molt importants les accions preventives, mitjançant anàlisi de sang i orina.
• Causes la Insuficiència Renal Crònica
Les causes poden ser diverses. Han de tenir especial cura les persones amb diabetis, hipertensió arterial, inflamació i infecció crònica de ronyons, a més de les que pateixen obstrucció de les vies urinàries. A més, també hi ha causes hereditàries, entre d’altres, que poden portar a la Insuficiència Renal Crònica.
• Símptomes d’insuficiència renal
Generalment poden donar-se varietat de símptomes que ens alerten de la insuficiència renal:
– Nàusees, mal de cap, vòmits, molèsties gàstriques, fatiga, insomni, rampes, formigueig, elevada tensió arterial, mal alè.
– Color groguenc de la pell, inflor de les cames, picors, dolors ossis i fractures, hematomes.
– Sensació de falta d’aire, disminució de la quantitat d’orina, disfunció de la vida sexual.
• Modalitats de tractament de la Insuficiència Renal Crònica
Quan els ronyons deixen de funcionar, hem d’optar per una manera de realitzar la seva funció de forma artificial, o bé per un transplantament. La persona té dret a elegir el tractament que millor s’adapti a les seves necessitats.
– Diàlisis peritoneal
Aquesta modalitat de diàlisis utilitza la membrana peritoneal, situada al abdomen, juntament amb un líquid dialitzant. El líquid introduït a la membrana peritoneal atrau l’aigua i els rebuigs, els quals són extrets del cos.
Es realitza a casa després d’uns dies de formació, i s’ha de portar a terme tots els dies. Per altra part, cada 2 o 3 mesos es fan controls al hospital, i es disposa d’atenció mèdica sempre que es necessiti.
Existeixen dos tipus de diàlisi peritoneal: la Contínua Ambulatòria i l’Automatitzada. La Diàlisi Peritoneal Ambulatòria s’ha de realitzar de 2 a 4 vegades al dia. La Diàlisi Peritoneal Automatitzada es porta a terme per una màquina cicladora, que introdueix i extrau el líquid dialitzant mentre dormim.
– Hemodiàlisi
El procés d’hemodiàlisi s’encarrega de filtrar la sang, mitjançant una màquina que la retorna al cos lliure de rebuigs.
Per a realitzar aquest filtrat es realitza al braç una fístula, que consisteix en la unió d’una artèria amb una vena. Aquesta petita operació quirúrgica es realitza de 3 a 6 mesos abans d’iniciar la hemodiàlisi, i permet obtenir un flux de sang adequat per a la seva realització.
En el cas de necessitar una hemodiàlisi d’emergència es practica un accés vascular temporal, implantant un catèter a una vena central.
La hemodiàlisi pot ser hospitalària o bé realitzar-se al domicili.
– Trasplantament
El trasplantament és la millor opció, suposat millors nivells de qualitat de vida. Es pot rebre un ronyó d’un donant mort o bé d’un donant viu major d’edat, com podria ser un familiar.
Hola, soy enferma renal cronica que empezaré la dialisis el 28 de este mes, osea dentro de 2 días, mi pregunta es la siguiente: como puedo ser de la asociación ALCER barcelona y beneficiarme de sus actividades , vacaciones, o cualquier otro servicio disponible. Soy incapaz de verlo en vuestra página ni oficial ni la de barcelona, muchísimas gracias
Buenas Tardes Purificacion,
siento la tardanza en contestar, puedes ponerte en contacto con nosotros a través del tlf: 93-331-03-31 o del mail: asociacionalcerbarcelona@gmail.com
Esperamos poder ayudarte pronto,
Un saludo
Hola me llamo Elena, he estado en el hospital esperando para entrar en la consulta cuando vi vuestra pancarta Alcer (Associacio de malalalts de ronyó) y es que tengo una enfermedad crónica aun no me hacen diálisis, porque la doctora cree que soy demasiado joven para tener esta enfermedad, pero mi función renal está empeorando y al final me van a ingresar. Me gustaría que me dierais toda la información para entrar en vuestra asociación. Para no sentirme sola y sebtir que hay mas personas como yo.
Gracias.
Un saludo.