Conferència sobre la situació actual dels trasplantaments a Catalunya, a càrrec del Dr. Francesc Moreso.

El 5 de març, a les 18 hores, es va realitzar a la seu social d’ALCER una conferència a càrrec del Dr. Francesc Moreso, Cap de l’Equip de Trasplantament Renal del Hospital Universitari Vall d’Hebron. Aquesta activitat s’enmarca dins del programa en motiu del Dia Nacional del Donant d’Òrgans i Teixits.

El tema a tractar, la situació actual dels trasplantaments a Catalunya, va promoure un gran interès i la sala d’actes arribà al límit del seu aforament.

L’obertura de l’acte la va portar a terme el Dr. Pere Àngel Montserrat, Director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). El Dr. Pere Àngel va destacar la bona feina dels professionals implicats en els trasplantaments, així com la disponibilitat de recursos que permetrien fer més trasplantaments si hi haguessin més donants.

A més, va esperonar als assistents a realitzar campanyes de sensibilització a petita escala, en un entorn informal i quotidià, en les converses que mantenim amb veïns i amics. D’aquesta manera la donació arribaria a tenir capil•laritat en el nostre context social, passant a integrar-se en la normalitat.

El Dr. Moreso va explicar la importància que avui dia tenen els transplantaments en viu, donada la disminució dels accidents de tràfic que comporten una menor quantitat de donants. Per aquest motiu en els últims anys s’ha establert com a objectiu informar a la població i promoure la donació en viu, que permet donar un ronyó a un familiar o amic sense repercussions en la persona donant, més enllà del moment de cirurgia.

Es va tractar a més el programa de donació creuada, amb el que una parella de donant i receptor que siguin incompatibles es posa en contacte amb una altra parella en la mateixa situació d’incompatibilitat. D’aquesta manera, el ronyó incompatible per a un familiar o amic pot salvar la vida d’una altre persona, i tots dos malalts de ronyó reben trasplantament. En aquest línea, també s’abordà els casos concrets de trasplantaments de persones positives en hepatitis C o SIDA.

També va haver-hi temps per a parlar-ne de les llistes d’espera, el seu funcionament i temps mitjà. Així es va destacar el model espanyol i català de trasplantament, pioner en l’àmbit mundial, i les garanties que impossibiliten el sorgiment d’un mercat negre de tràfic d’òrgans.

Quant a ALCER Barcelona
Asociación para la lucha contra las enfermedades del riñón

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: